Naim ND5 xs review

Naim ND5-XS, Nait XS2 en Neat Motive SX2 set review

8.9

Het is immers altijd mooi om te zien hoe specialisten uit de AV-sector erin slagen om toestellen goed op elkaar af te stemmen en zo een perfecte combinatie neerzetten. Zo vervalt een hele hoop finetuning die je anders zelf moet doen, want het geheel matcht al erg goed. Daarom waren we aangenaam verrast toen we een paar weken geleden de kans kregen om een Naim-set met Neat luidsprekers en The Chord Company luidsprekerkabels te testen. Zodra Latham Audio, een firma met bakken high end-ervaring, ons de vraag stelde om de Naim-Neat Set te testen voelden we ons zeer vereerd.

De set zelf bestaat uit de Naim ND5-XS, een hoogwaardige streamer, de Naim Nait XS2 geïntegreerde versterker en de Neat Motive SX2 luidsprekers. Neat Acoustics is een luidsprekerfabrikant uit het noorden van Engeland, waarbij luistertests steeds de doorslag geven bij de ontwikkeling van een product. Zo beschikten we meteen ook over een mooi paar luidsprekers, en was onze set compleet. Bij de set werden ook luidsprekerkabels van The Chord Company voorzien, de netsnoeren en interconnects kwamen van Naim zelf en worden steeds bij de apparatuur bijgeleverd.

Rowan en Manu van Latham Audio kwamen de set persoonlijk installeren in onze testruimte. De Naim-Neat Set zelf is vrij compact, maar het zijn allemaal kwalitatieve high-end toestellen. Door het kleine formaat is er een bepaalde knowhow van finetuning nodig, en de professionaliteit waarmee Latham de set hier opstelde was dus zeker interessant om te zien, een service die je trouwens ook van je getrainde Naim-dealer kan verwachten. We plaatsten de set in onze Solidsteel racks, met elk apparaat op een aparte legger voor ontkoppeling. We gebruikten de bijgeleverde Naim voedingskabels en de luidsprekerkabels van The Chord Company. Latham besteedde ook de nodige aandacht aan het gelijk leggen van de fasen. Sommige installaties zijn in tegenfase aangesloten en dat geeft wat ‘stress’ in de muziekweergave. Naim Streaming appOok werd de app van Naim geïnstalleerd en een TIDAL account geactiveerd. Zo konden we draadloos de set bedienen en naar hartelust streamen. Rowan en Manu gaven nog een woordje uitleg, en we konden van start gaan.
We merkten dat de set even nodig heeft om op te warmen, maar zodra de bedrijfstemperatuur bereikt wordt klinkt het geheel prachtig. Het gaat hier dan ook om kwalitatieve high end set die ‘warm’ moet zijn om zijn optimale instelling te bereiken. De componenten kosten elk om en rond de 2500 euro, maar Latham biedt deze set nu ook aan een voordelige setprijs aan met drie maanden gratis TIDAL. Met deze set aan je zijde maak je een erg mooie instap in de high end. Dat merkten we onder andere aan het feit dat je geen grote installatie nodig hebt om groots te spelen. Het geheel toont klein, maar het geluid en basweergave zijn zeer indrukwekkend. Leuke feature: de usb-aansluiting aan de voorzijde, zodat je ook via usb kan afspelen en testen.

Naim Neat Set review: De componenten

Naim ND5 XSNaim ND5-XS streamer – 3275 euro
Dit toestel is er eentje dat al wat langer bestaat. Je zou kunnen zeggen dat dit een instapmodel is van Naim, terwijl het toch ongeveer 3275 euro kost. Naim blijft echter een high end firma, dus is een instapmodel ook wel al van erg hoge kwaliteit. Het toestel werd overigens ontworpen en gebouwd in het Verenigd Koninkrijk, en dat garandeert een bepaalde kwaliteitscontrole.
Deze streamer is geen gewone netwerkspeler. Hij heeft drie digitale ingangen die 24/192kHz aankunnen. Dit zijn dan specifiek gesproken een BNC-, RCA- en TOSLINK-connector. Qua BNC is er trouwens ook een uitgang. Je kan hem de ND5-XS ook gebruiken als high end DAC voor andere digitale bronnen. Hij wordt bestuurd door de Naim App voor iOS en Android, en met de app heb je 101 mogelijkheden; je kan het toestel, Tidal, Spotify, Bluetooth, Airplay, UPnP, internet radio, een externe bron en nog meer erg gemakkelijk aansturen. Aan de voorkant zien we de reeds genoemde usb-aansluiting zodat je ook op die manier muziek kan afspelen. Dat kan in de formaten WAV, FLAC, DSD (single rate), Apple Lossless, AIFF, ALAC, Windows Media, Ogg Vorbis en MP3. Via een antenne is er ook mogelijkheid tot ontvangst van wifi en een afstandsbediening zit er ook bij. Multiroom gewenst? Geen probleem.
Alle Naim-toestellen hebben een stevig bemeten ringkernvoeding die ervoor zorgt dat je nog meer van de kwaliteit kan genieten door extra stabiliteit. We weten dat voedingskwaliteit nu eenmaal de muziekweergave sterk beïnvloedt. De voedingsaansluiting lijkt erg los, maar Naim koos hier opzettelijk voor met ontkoppeling in het achterhoofd. De strakke, zwart-groene vormgeving werkt het geheel af.

Naim Nait XS2Naim Nait XS2 versterker – 2500 euro
Deze versterker heeft een kracht van twee maal 70W over 8 Ohm, en dat is zeker ruim voldoende. We merken hier een mooie warmteafvoer van de voor- en eindversterker. Aan de achterzijde is er een ingang met phono voeding; dus alle vinylfans kunnen zich gerust uitleven. Een ingebouwde klasse-A-hoofdtelefoonversterker net als usb-aansluiting aan de achterzijde zijn ook aanwezig. Aan de achterzijde zijn er overigens ook vier DIN/RCA-paaringangen, één RCA-ingang en één DIN-ingang. De kwalitatieve uitgangen vallen ook positief op. Deze versterker ziet er vrij sober uit, maar het budget werd dus duidelijk in de weergavekwaliteit geïnvesteerd.

Neat Acoustics Motive SX2 Luidsprekers – 1800 euro
Voor deze test kregen een mooi paar witte Motive SX2 luidsprekers die kleiner en soberder tonen dan de meeste gangbare luidsprekermodellen. Hierdoor krijg je de indruk dat de tweeter niet hoog genoeg staat, maar door het gekantelde ontwerp speelt het geluid wel mooi naar boven. De Motive SX2 staat op een donker plaatje, waaronder we spikes terugvinden. Hiermee kan dit model erg stabiel geplaatst worden. Als je hem optilt, zie je aan de onderkant een basgat. Dat verklaart dus ook de mooie bastonen, die je op het eerste zicht niet kan plaatsen.
Neat SX 2Aan de achterkant zien we twee aansluitingen. Bi-amping is niet voorzien, maar kan wel optioneel verkregen worden. De bandbreedte bedraagt 35Hz tot 30kHz en dat is erg diep voor zo’n kleine luidspreker. De gevoeligheid is zeker voldoende met 87dB per Watt, de impedantie is 8 Ohm en het gaat hier om een tweeweg basreflexsysteem. De luidsprekers wegen 11 kilo elk, en zijn 76,5 centimeter hoog. Voor een set Neat Acoustics Motive SX2 betaal je 1800 euro per set.

Specificaties Neat Motive SX2
Type: 2 weg bass-reflex
Afmetingen (HxWxD): 765/160/200mm
Voet (WxD): 220/260mm
Gewicht: 11Kg per stuk
Gevoeligheid: 87 dB / 1 watt
Bandbreedte: 35 Hz – 30 kHz
Impedantie: 8 Ohm
Bi-wire/bi-amping: Optioneel verkrijgbaar

Bekabeling
Kabels van The Chord Company zijn erg kwalitatief, net als de stekkers. We horen geen storingen en een mooie, correcte weergave.

Naim Neat Set review: Luistertest
Neat Motive sx2Als eerste willen we wijzen op het kunnen van de app. Alles werkt perfect, de muziek is makkelijk terug te vinden en de besturing verloopt vlekkeloos. Gebruiksvriendelijkheid op z’n best!
We zeiden al eerder dat je niet groot hoeft te zijn om groots te kunnen spelen. In deze set valt op dat je hem amper ziet staan, maar ondanks dit produceert hij een mooi, muzikaal, aangenaam en vol geluid. Met ‘vol’ bedoelen we vooral een stevig basgeluid, dat ondanks veel kracht en aanwezigheid toch mooi ingeregeld klinkt. Met een juiste luisterpositie hoor je hoe de luidsprekers hun prijs van 1800 euro ver voorbij streven. Enige opmerking: Als je echt héél luid wil gaan spelen, zit deze set tegen zijn grens op. Met grotere luidsprekers merk je toch dat ze meer lucht kunnen laten bewegen. Maar het gaat hier dan ook over zeer hoge volumes, en daar maken we toch amper gebruik van.
Maar het gaat niet enkel om basweergave. We hoorden een grote muzikaliteit, terwijl dit meestal ten koste gaat van de details. Maar details waren meer dan aanwezig, en dat is een groot pluspunt. Van onze referentieset zijn we veel detail gewend, en deze Naim-Neat Set komt erg in de buurt. Een opvallend feit, gezien de titel ‘instap’. Het luisteren was dus erg aangenaam. Niet enkel de luidsprekers waren hiervoor verantwoordelijk. De afstelling tussen de componenten onderling toonde hier zijn grote belang. Dit zet ons aan het denken; je moet geen tienduizenden euro’s uitgeven voor high end. Het échte verschil maak je toch grotendeels door de finetuning en afstelling. Hier win je kilometers mee in een installatie; mooie balans, rust in de weergave en pure kwaliteit. Na een paar dagen spelen wordt de bovengenoemde rust en muzikaliteit trouwens nog beter.
Qua muziek gebruikten we bijvoorbeeld Misa Criolla van Mercedes Sosa, O Primeiro Canto van Dulce Pontes, Bladerunner van Vangelis, tracks van John Hopkins, The XX, Fanfare for the Common Man door Aaron Copland, Amused to Death van Roger Waters,… Een grote variatie aan muziek, dus.

Naim Neat Set review: Conclusie
We kregen deze set om de unieke match tussen de Naim- en Neat-componenten en de bekabeling te testen. We moeten hierna absoluut zeggen dat de verrassend muzikale klank steeds terug te vinden was. Een meer dan aangename kennismaking, dat is zeker! De muzikaliteit, rust en controle waren zelfs uniek te noemen en zorgen ervoor dat Naim en Neat een unieke branding voorzien in de high end-markt. Ze nemen een unieke plaats in, die niet snel voorbij gestreefd zal worden.
Ondanks het feit dat de set klein lijkt, speelt hij op hoog en groots niveau. Je hoeft niet bang te zijn voor te weinig bas; integendeel. De matching tussen de componenten, luidsprekers en kabels heeft ons van begin tot einde doen genieten. Een topcombinatie!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Voordelen

  • High end set voor een zeer aanvaardbare prijs.
  • Perfecte match tussen componenten.
  • High end streamingsmogelijkheden.
  • Zeer aangename muzikale weergave.
  • 'Kleine' installatie die groots speelt.

Nadelen

  • Bij luide volumes lopen de luidsprekers tegen hun grens aan.

Beoordelingscriteria uitgesplitst


Prestaties
9
Functionaliteit
8.8
Prijs/Kwaliteit
9
Bouwkwaliteit
9
Design
8.5


Show more shops

Er zijn geen reacties

Voeg de jouwe toe