elac am200

ELAC AM 200 review

8.7

Er is een mooie toekomst weggelegd voor de actieve luidspreker. In een klassieke opstelling heb je luidsprekers, kabels, een versterker, nog eens kabels, een bron, … Dat is dus vrij complex en daarom wordt er tegenwoordig veel gezocht naar verkleining en integratie van componenten. Eigenlijk kan je actieve luidsprekers een systeem op zich noemen, want deze toestellen behuizen luidsprekers, versterker en bekabeling in één toestel. Het resultaat is een krachtig geheel. Hier hebben we de beste ervaring met tweewegsystemen, en daarom trok deze tweeweg-luidspreker van ELAC zeker onze aandacht.

ELAC AM 200 review: Specificaties
De ELAC AM 200 is een witte luidspreker met een zwart middenpaneel. Hij is relatief klein maar oogt stevig en compact. De mooie afwerking aan de buitenkant en de binnenkant in MDF tonen kwaliteit. Er is een Jet 5 ribbon tweeter aan de voorkant die perfecte hoge tonen garandeert door een supersnel reactiegedrag. Daaronder zit een woofer van 15 centimeter in het zwart, verder naar beneden zien we een blauw ledlampje dat aangeeft of de luidspreker aan of uit staat.

Het doel van ELAC bij deze AM 200 was het maken van een luidspreker die zowel voor dagelijks gebruik als voor streaming kan dienen. Deze actieve luidspreker is erg gemakkelijk aan te sluiten op een streamingssysteem en is dus helemaal mee met deze trend.

Het compacte ontwerp is een echt uitgangspunt. Ondanks de aanwezigheid van een 15-cm luidspreker blijven de afmetingen haalbaar met slechts 29,2 centimeter hoogte en 19,8 centimeter breedte. De diepte bedraagt 28 centimeter. De luidsprekers zijn stevig gebouwd en zijn dus vrij zwaar; 7,5kg. Ze kenmerken zich door een erg krachtige weergave en dat merkten we duidelijk tijdens de luistertest. Elke luidspreker heeft een versterker van 80W aan boord in klasse A/B, en dat is kwaliteit ten top. Kenmerkend is ook de basreflex. Bovenaan is er dus geen basgat, maar een basgleuf en dat resulteert alweer in een optimale weergave. Het indrukwekkende frequentiebereik gaat van 38Hz tot 50 000kHz. Dat maakt deze ELAC AM 200 uniek, want er zijn hoge tonen die het menselijk oor zelf niet kunnen horen. Waarom is dit dan van belang? Ondanks het feit dat we deze tonen niet kunnen horen zorgen deze frequenties wel voor ruimte-informatie hetgeen bijdraagt aan een realistische weergave.

Het ontbreken van een frontpaneel vinden we jammer, want zo kijk je steeds recht op de gele tweeter en de woofer op. Bij een studiomonitor is dit vaak het geval, maar voor huiskamergebruik kan het een minpuntje zijn! De achterkant is dan wel weer super interessant door de vele mogelijkheden. We zien ten eerste de voedingsaansluiting en de aan-/uitknop. Dan zien we twee digitale ingangen; TOSLINK (optisch) en SPDIF. Verder is de SPDIF-uitgang ook tof om de andere AM 200 luidspreker met het systeem te verbinden. Je selecteert vervolgens ook gemakkelijk met een schakelaar de linker- of rechterluidspreker. Daarnaast zien we een XLR- en RCA-aansluiting voor analoge weergave, en een gain control voor de ingangsgevoeligheid (-19dB, 4dB en 10dB). De Room Equalizer heeft vijf standen (Midfield, On Wall, Lineair, Nearfield, Console) voor de perfecte afstemming op je ruimte en wordt via DSP geïntegreerd. Hiermee kies je een perfect lineaire weergave of een opstelling van de luidspreker dicht tegen een wand, wat van een muur weg of een zeer dicht bij je luisterpositie zoals dat bij een studio-opstelling meestal het geval is. Je hebt verschillende mogelijkheden om de Elac AM 200 luidsprekers in elke ruimte perfect in te stellen.

Elac AM200 review

ELAC AM 200 review: Luistertest

We hebben de Elac AM 200 luidsprekers op drie manieren getest: Analoog op een cd-speler via RCA, rechtstreeks op een computer via de digitale inga ng en tenslotte via Sonos Connect op ons Sonos systeem. Dit zijn geen high-end opstellingen, maar we merkten wel dat deze toestellen het snelst toegang hebben tot de meest gangbare streamingsystemen.

De gebruikte cd-speler is een Oppo 203 (Blu-rayspeler), en daar merkten we wel een kwalitatief verschil tussen computer, standaard streaming en een kwalitatieve bron. Zo kunnen we perfect uittesten hoe de ELAC AM 200 omgaat met al deze bronnen. Ook hebben we hem tegenover onze Dynaudio XEO 3 uitgezet. De Dynaudio is een luidspreker met een vrij neutraal klankkarakter. Natuurlijk is het dan heel interessant om de ELAC hier tegenover te zetten.

Onze conclusie? De ELAC AM 200 is indrukwekkend alert, aanwezig en gedetailleerd. Hiermee levert hij duidelijk een bewijs van kwaliteit, met een klein nadeel. Bij minder goede opnames komen dan de mindere details dan ook meer naar voren. Maar ik denk dat we zijn iets mindere vergevingsgezindheid ook als een voordeel kunnen bekijken. Als studiomonitor is hij daarom super, net zoals voor liefhebbers van detail en precisie. De AM 200 is dan een mooie en betaalbare oplossing. Ondanks zijn kleine formaat brengt hij ook voldoende geluidsdruk. We speelden tijdens onze test erg luid, en toch kwamen we nog niet aan de helft van de capaciteit van deze ELAC. Deze kleine luidspreker produceert alsof het een lieve lust is. ELAC geeft je dus voor je geld een compacte, krachtige en precies spelende luidspreker met veel potentieel.

De klankkwaliteit is dus erg gedetailleerd, voldoende krachtig met een goed middengebied en gedetailleerd hoog. De bassen of lage tonen zijn soms zelfs iets té aanwezig. Maar het algemene geluidsbeeld zit meer dan goed. Je kan zeggen dat de ELAC AM 200 in elke ruimte heel aanwezig is en daardoor kan het zijn dat hij door sommige luisteraars minder geapprecieerd zal worden. Maar dat is een subjectief gegeven en die interpretatie is natuurlijk voor iedereen anders. De ELAC AM 200 is een multifunctionele luidspreker, en dus heeft ELAC haar doel zeker bereikt. Hij gaat om met digitale signalen van 24bit/192kHz en kan dus ook om met beste geluidsformaten.

Een ander groot voordeel is de keuze uit diverse RoomEQ-standen om je ideale instelling te krijgen. Zelf hebben we vooral getest op de stand Lineair (neutraal). Na deze instelling hebben we vooral geëxperimenteerd met de positie van de luidspreker. Maar als je deze mogelijkheid niet hebt (te weinig plaats) bieden deze standen een mooie oplossing.

ELAC AM 200 review: Conclusie

De ELAC AM 200 is een leuke actieve luidspreker die een echte allrounder-titel verdient. Je kan hem in een klassiek systeem gebruiken, op je bureau, in je boekenkast, … Hij heeft veel instel- en aansluitopties en is erg betaalbaar met zijn prijskaartje van 1200 euro per paar. Het karakter valt te omschrijven als een correct midden, gedetailleerd hoog en prominent laag.

Deze luidspreker is perfect als je alle details in het geluid wil horen, en voor 1200 euro hoef je dan niet lang te twijfelen. Aansluiten, en go!

Voordelen

  • All-round speaker met veel mogelijkheden
  • Uniek detailniveau voor zijn prijsklasse
  • RoomEQ
  • Compact

Nadelen

  • Niet vergevingsgezind voor minder kwalitatieve opnames

Beoordelingscriteria uitgesplitst


Prestaties
8.5
Functionaliteit
9
Prijs/kwaliteit
9
Bouwkwaliteit
9
Design
8


Show more shops

Er zijn geen reacties

Voeg de jouwe toe