Deze maand stonden twee Sony componenten te wachten op een beoordeling. Beiden bieden ze een gelijkaardige set van kenmerken voor het audio gedeelte zoals DLNA, HiRes Audio compatibiliteit, streaming inclusief casting en Bluetooth. Ook is er Airplay ondersteuning en NFC, maar ik heb vooralsnog geen apparaten die dit ondersteunen.

De HT-XT3 is wat men noemt een SoundBase of TV-voetspeaker en is dus gemaakt om onder je TV te staan. Met zijn breedte van 75, diepte van 36 en hoogte van 8 cm vormt de HT-XT3 zo een onopvallend extra deel van de voet van je TV. De extra hoogte is gering zodat de TV niet plots té hoog gepositioneerd is. De bovenzijde van de speaker bestaat uit een zwarte glazen plaat die heel sjiek oogt, maar uiteraard wel een stofmagneet is. Door het volledig zwarte ontwerp integreert de speaker prima in de meeste omgevingen. De vormgeving en gebruikte materialen vind ik alvast prima.

De SRS-X99 is een alleenstaande kleine speaker van een dikke 40 cm breed en zowat 13 op 13 diep en hoog. Niet groter dan een flinke geschenkdoos voor zeg een fles champagne. De behuizing van deze component is matzwart met vooraan een grijze grille waarachter 5 luidspreker units, en ook nog 2 passieve stralers, schuilgaan. Op de bovenzijde zijn er ook nog twee kleine supertweeters te vinden. De “knoppen” achteraan op de bovenzijde zijn puur aanraakgevoelig en backlit en dus bijna niet zichtbaar als het toestel afstaat. Een heel fraaie behuizing. Wel zijn de tweeters, beschermd door koepel grilles, door hun positie ware navelpluis verzamelaars.

Beide units hebben USB aansluiting en analoge audio in. En uiteraard is ook een netwerkaansluiting voorzien.

Installatie

De HT-XT3, aangesloten op het bedraad netwerk, nam dadelijk een adres van de LAN enwas dan zondermeer klaar om gebruikt te worden. De SRS-X99, die ik via Bluetooth koppelde aan mijn smartphone en dan vervolgens de parameters van de wireless netwerk leerde, was koppiger en had uiteindelijk een reset naar de fabrieksinstellingen nodig om één en ander te laten lukken. Bij toestellen die van reviewer naar reviewer gaan is dit soms wel eens nodig. Bij een nieuwe aankoop zal dit probleem zich normaal niet voordoen.

De HT-XT3 in gebruik

De HT-XT3 heeft als eerste bedoeling om een upgrade te zijn voor je TV speakers. De huidige tendens naar ultra platte TVs heeft uiteraard gevolgen voor de geluidskwaliteit van de ingebouwde weergevers. een playbar en zeker voetspeaker biedt dan een elegante manier om zonder veel extra ruimte in te nemen, de geluidskwaliteit aanzienlijk te verbeteren.

Een soundbase wordt ónder je TV geplaatst en heeft daardoor een letterlijk groot voordeel ten opzichte van een playbar : méér kubieke centimeters om aan de speakerunits te geven. De HT-XT3 maakt hiervan optimaal gebruik en verbergt in zijn binnenste een subwoofer die naar onder afstraalt. 2 Coaxiale drivers zorgen aan de voorzijde, achter een afneembare zwarte stoffen grille, voor de rest van het frequentiespectrum.

HT-XT3-onder

Aan de achterzijde zijn er 4 HDMI connectoren waarvan er 1 bedoeld is om je TV te voeden met beelddata. De unit is dan ook gemaakt om als een soort van mediacenter alle beeld- en geluidsdata te combineren.  Uiteraard is 4K compatibiliteit en doorvoer voorzien. Bij en na het opstarten geeft een gelukkig niet te lichtsterk paneel aan welke ingang geselecteerd is. Op de TV verschijnt een simpele gebruikers interface waarmee de verschillende mogelijkheden van het toestel kunnen gekozen worden.

Doorvoer van de aangesloten apparaten : TV decoder, gameconsole en blurayspeler, is vlekkeloos. De geluidskwaliteit is stúkken beter dan die van de TV. Ondanks de bescheiden afmetingen, zeker in de breedte, wordt een soundtrack goed in de kamer geprojecteerd en klinkt veel ruimer dan de Sony eigenlijk is. Door de ingebouwde subwoofer worden films een spektakel. De verstaanbaarheid van dialogen is ook beter dan bij de TV door de prima tweeters. Ook bij spellen is de sub erg belangrijk. Uiteraard zijn er kleine manco’s door het ontbreken van achterluidsprekers, zeker bij spellen vind ik die erg nuttig, nog meer dan voor filmbeleving.

Maar er is meer. Ingebouwde apps om rechtstreeks Spotify Premium (niet de gratis versie) te gebruiken bijvoorbeeld. Dit kan zowel wireless, wat ik niet geprobeerd heb, als bedraad. Vermits mijn volledige CD collectie overgebracht is naar een NAS die op mijn zolder staat, en waarop ook allerlei persoonlijke en familiale gegevens zoals onvervangbare digitale foto’s en video’s automatisch gebackupped worden (Als ITer voel ik mij verplicht de backup boodschap zo veel mogelijk te verkondigen. Ik ken legio mensen die in de komende jaren voor een zeer onaangename verassing gaan komen te staan omdat hun volledige fotocollectie enkel op hun notebook staat), is DLNA compatibiliteit voor mij zowat een voorwaarde voor aanschaf. De HT-XT3 ondersteunt dit prima, ook voor tracks met meer dan CD kwaliteit trouwens. De unit laat je erg vlot door de bibliotheek bladeren en de gebruikersinterface is simpel maar heel intuïtief. De subwoofer weergave kan voor de weergave van muziek apart geregeld worden. HiRes en ook FLAC bestanden klinken net zoals de CD. MP3, zeker op lagere bitrates, klinkt uiteraard wat minder, maar dat is niet de schuld van de Sony. Digitaal dat gebrek aan kwaliteit compenseren met DSEE-HX, blijft toch beperkt vind ik, beter blijft het toch om een goede bron te hebben. Als ik nog één ding extra mocht wensen op de XT3, is het ondersteuning als DLNA compliant videospeler

Een verdere mogelijkheid is casting, waarbij een smartphone wordt gebruikt om geluid naar de Sony door te verwijzen. Werkt prima vanuit verschillende apps die casting ondersteunen zoals Google Music, Spotify, Youtube, TuneIn Radio en een hele reeks anderen. Let wel op dat verschillende streaming diensten ook hier enkel de betalende versie toelaten dit te doen.

Als je geen wireless of bedraad netwerk ter beschikking hebt, kan de XT3 ook nog via Bluetooth gevoed worden.

De grootste verassing die dit toestel in petto heeft, is echter zijn prijs. Die is, gezien de geboden functies en kwaliteit, heel erg laag.

Op naar de SRS-X99

Sony SRS-X99De SRS-X99 is duidelijk verwant met de HT-XT3. Qua ondersteunde formaten en te gebruiken audio inputs bijvoorbeeld. Ook hier zijn NFC, Bluetooth, casting en streaming van de partij. Natuurlijk zijn er geen video functies of aansluitingen. Wat deze unit echter zo speciaal maakt, is de geboden geluidskwaliteit. Die is zondermeer spectaculair te noemen voor een toestel van deze grootte. Kamervullend geluid dat alle nuances van de muziek weergeeft. Het toestel biedt ook een verbluffend grootse en kwalitatieve laagweergave, ongetwijfeld door de extra passieve radiatoren die de standaard woofer bijstaan. De stereoweergave mag dan wat beperkt zijn in de breedte, voor het meeste gebruik is de SRS-X99 meer dan voldoende uitgerust. Toch een puntje van kritiek : gebruikt als radio, wat althans bij mij thuis een frequent gebruikte service is, onthoudt een Sonos player het kanaal en kan dus direct terug aanpikken. Met de Sony moet je via casting op de smartphone, het volledige selectieproces herdoen.

Ook hier is, net zoals bij de XT3 trouwens, USB en analoge audio-in aanwezig zodat USB-sticks en andere MP3-players makkelijk als geluidsbron kunnen dienen.

Songpal

Songpal is de naam van Sony’s smartphone applicatie om hun toestellen mee te bedienen. vanuit deze applicatie kan je beide gereviewde apparaten volledig aansturen. een makkelijker optie met meer mogelijkheden dan de voor beide toestellen meegeleverde fysieke afstandsbediening.

Conclusie

Ik ben erg aangenaam verrast door de kwaliteit en geboden functies van deze beide speakersystemen. De HT-XT3 transformeert het TV geluid in een beleving en biedt tegelijk ook nog (audio-only spijtiggenoeg) mediaspeler functies. Door casting kunnen vele smartphone applicaties gebruik maken van de kwaliteiten van het toestel. De SRS-X99 biedt niet de video eigenschappen van de XT3, maar compenseert dit door een sublieme audio kwaliteit te leveren in een zeer compacte verpakking. De wetten der fysica zorgen ervoor dat ze geen volledig 5.1 systeem kunnen vervangen, maar ze doen alvast een zeer geslaagde poging daartoe.

Richtprijzen :

HT-XT3: 499 Euro

SRS-X99 : 699 Euro

€1.198
8.3

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

8.5/10

Prijs/kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

8.0/10

Pros

  • Prima set van kenmerken zoals casting en DLNA, die dan nog vlekkeloos werken ook
  • Geluidskwaliteit, zeker voor de SRS-X99
  • Stijlvol en niet opdringerig qua design en grootte
  • Prijs van de HT-XT3 is erg laag gezien het gebodene

Cons

  • Stereobeeld van beide apparaten is eerder beperkt

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk sony
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

The story of Linn

Het verhaal van Linn samengevat in een nieuwe video

Linn, een merk dat streeft naar muzikale perfectie. Ze presenteren met trots een nieuwe video. In het filmpje wordt hun unieke verhaal en rijke...
Poulissen Bang & Olufsen verkoper

Poulissen Audio Video Center zoekt verkoopadviseur audio/video

Zoals je wellicht al wist, is de showroom bij Poulissen Audio Video Center volledig vernieuwd. Hiermee zijn ze klaar voor de toekomst. Nu is...
Alpha High End Brasschaat Magical Cost is No Object Show 2024video

Video: sfeerverslag van de Magical Cost is No Object Show bij Alpha High End

Het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 april stond bij Alpha Brasschaat volledig in het teken van de Magical Cost is No Object...

Recente video's

The story of Linn

Het verhaal van Linn samengevat in een nieuwe video

Linn, een merk dat streeft naar muzikale perfectie. Ze presenteren met trots een nieuwe video. In het filmpje wordt hun unieke verhaal en rijke...
Alpha High End Brasschaat Magical Cost is No Object Show 2024video

Video: sfeerverslag van de Magical Cost is No Object Show bij Alpha High End

Het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 april stond bij Alpha Brasschaat volledig in het teken van de Magical Cost is No Object...
AudioPerfect Lyngdorf Cue-100video

Video: stereo demonamiddag bij AudioPerfect met de Lyngdorf Cue-100 luidsprekers

De high-end Lyngdorf Cue-100 luidsprekers beleven? Dat kon op zondag 14 april bij AudioPerfect. Deze maand stond dan ook in het teken van 'Aprilse...