dynaudio-xeo-20-black-01-lifestyle

Review Dynaudio XEO 20: bijzonder kwalitatief in een klein formaat

8.5

 

De Denen schijnen een bijzondere voorliefde te hebben voor kwalitatieve audio. Dynaudio in het landelijke Jutlandse Skanderborg is zo’n voorbeeld van een bekende Deense luidsprekerfabrikant Ze fabriceren niet alleen materiaal voor zowel eindconsument als professionele studio’s, maar maken ook inbouw luidsprekers voor auto’s en zijn hofleverancier van Volkswagen hiervoor. Uiteraard zijn ook actieve luidsprekers deel van hun gamma. In 2015 werden de XEO 3 en 5 afgelost door de 4 en 6. En nu, in 2018, staat de volgende generatie al klaar met de hier besproken bookshelf formaat 20 en zijn staande broer, de 30. De nog kleinere XEO 2 wordt vervangen door de 10.

Technologie

Het meest opvallende verschil met de XEO 4 is dat deze 20 geen afzonderlijke HUB meer nodig heeft om te kunnen functioneren. Je moet dan wel accepteren dat het aantal aansluitingen eerder beperkt is. Standaard vindt je een RCA paar en 3.5mm minijack terug voor analoge bronnen en een TOSLink optische aansluiting voor digitale aansluiting. De USB aansluiting dient enkel voor firmware upgrades. Wel is er de mogelijkheid om een telefoon te pairen via Bluetooth.

Éen van de luidsprekers heeft de rol van master en wordt, naast de uiteraard onmisbare stroomaansluiting, bedraad aangesloten op de bronnen. De verbinding naar het andere lid van het luidsprekerpaar is dan draadloos. Indien deze bedrading van bronnen naar master speaker moeilijk is of je – iets – meer bronnen wil aansluiten, blijft het mogelijk om een apart aan te schaffen HUB te gebruiken.

Een handige en erg kwalitatieve afstandsbediening wordt ook bijgeleverd.

Je kan verschillende Dynaudio zones crëeren door paren Xeo’s aan 1 van de 3 beschikbare “kleurzones” toe te wijzen. Onmisbaar voor mensen met verschillende Dynaudio paren, maar niet van toepassing voor deze test. Wél een handig feature is dat na 20 minuten geen signaal te hebben gedetecteerd, de speakers automatisch in standby gaan. Bij het aanvoelen van een signaal gaan ze dan ook automatisch de bron weergeven. Kijk mama, zonder handen …

De Xeo 20 heeft formeel een bereik van 40Hz tot 21 kHz, behoorlijk laag dus voor zo’n kleine kerel en met 2 keer 65W per speaker, één versterker voor elke driver van het tweewegsysteem, onbreekt het ook zeker niet aan power. De gebruikte drivers zijn een 28mm softdome tweeter en een 14cm woofer.

Bij actieve speakers zit de versterkermodule uiteraard en per definitie in de luidsprekerkast. Dit heeft een aantal voordelen: erg korte signaalwegen, een zo kort mogelijk analoog, en dus storingsgevoelig, pad en de perfecte afstemming tussen versterker en gebruikte driver zijn de meest voor de hand liggende voorbeelden. Ook zorgt dit voor een ontstellend gebruiksgemak en aanschaf-simplisme : geen keuze stress om een passende versterker te zoeken of hoogoplopende discussies over welke kleur luidsprekerdraad het best klinkt. Een kind kan de was doen.

In de praktijk

De Xeo 20 zijn vlekkeloos afgewerkt, ik kan het niet anders verwoorden. Geen houtnerf hier, maar een gladde kunststof look in satijn zwart, in wit zijn ze trouwens ook verkrijgbaar. De klasse druipt eraf. Plakkerige vingertjes zijn wel best te vermijden. Ook de achterzijde voldoet aan die afwerkingsnorm trouwens. De aansluitingen zijn ietwat ongelukkig ondersteboven geplaatst, maar dat heeft dan weer tot gevolg dat de unit tot vlak voor een wand kan worden geplaatst, al dan niet gebruikmakend van de beschikbare VESA aansluitpunten. Een basreflexuitgang is ook aan de achterkant te vinden. Bij plaatsing vlak tegen een muur, zeker in wat kleinere ruimtes, kan dit aanleiding geven tot een overmaat aan bas, maar Dynaudio lost dat probleem eenvoudig op door een schakelaar te voorzien op de Xeo’s zodat je de hoeveelheid laag kan aanpassen aan jouw wensen door middel van de ingebouwde DSP (Digital Signal Processor).

Om de vergelijking met Xeo 4 aan te gaan, startte ik de luistersessie met een streepje Diana Krall. Het weemoedige “California Dreamin’” op Wallflower is zo’n plaat die niet zou mogen stoppen. Hoe meer je ze hoort, hoe meer details je waarneemt en apprecieert. Een fantastisch nummer op zich, en de Xeo’s hebben daar zeker ook een aandeel in. Een heerlijk middengebied die Diana’s stem midden tussen de speakers projecteert. De laagextensie is meer dan voldoende voor dit soort nummers, terwijl de tweeters zorgen voor de details. “I’m not in love” op de zelfde langspeler bevestigt de kwaliteiten van de Xeo als jazzy weergever. Voor zover mijn notities van de Xeo 4 het toelaten, het is al 2 jaar geleden dat ik die aan de tweeter voelde en mijn tanende geheugen helpt me hier niet echt, behouden de Xeo’s grotendeels hun toenmalige karakter. En daar is niks mis mee.

Wat recenter dan. Grasduinend door de catalogus van Qobuz kom ik voorbij de nieuwe CD van Lykke Li. Op “deep end” bijvoorbeeld zit erg veel laag. Hier voel je dat de Xeo zich wat minder in zijn element voelt. Niet dat er geen laag is, verre van, maar de laagste octaven worden meer psycho- dan akoestisch opgewekt. Nou ja, er is altijd nog de Xeo 30 als je party volumes aan laag wil leveren. Wat opvalt is de fantastische ruimtelijkheid van de weergave. De bühne is hier duidelijk een stuk breder dan de weergevers.

Natuurlijk mag het ook wat knallen. Op “Colossus” van het Triggerfinger staan een aantal fijne nummers van eigen bodem. Het vette geluid op “Flesh tight” vormt geen probleem voor de Xeo’s. Zowel de fijne nuances als de smeuïge beat worden duidelijk onafhankelijk weergegeven. Het blijkt ook dat dit genre een kolfje naar de hand van de Xeo is : ze spelen duidelijk liefst wat harder. Ook “Upstairs box”, een uiterst dansbaar nummer van Ruben en Co, weet de Xeo’s, en mezelf, te bekoren : het is onmogelijk om die voet stil te houden …

Conclusie

Dynaudio verlengt met de Xeo 20 het met de Xeo 2 en 4 ingeslagen pad van actieve versterking gekoppeld aan een bijzonder kwalitatieve kast in klein formaat. Het beschikbaar maken van ingangen op de speakers zelf is een wat vreemde zet vermits het het concept van “draadloos” wat tegenspreekt. Er is natuurlijk altijd nog Bluetooth streaming vanaf je smartphone. De geproduceerde sound is fantastisch en onwaarschijnlijk goed gezien het formaat van de units. Kortom, als je op zoek bent naar de ultieme convenience speaker ben je met deze Dynaudio’s absoluut aan het juiste adres. Dat je daarvoor vrij diep in de buidel moet tasten moet je er maar bijnemen.

Qobuz playlist : AV2D Dynaudio Xeo 20

Richtprijs

Dynaudio Xeo 20 : 2200 Euro

Dynaudio HUB : 250 Euro

Voordelen

  • Waanzinnig kwalitatief afgewerkt
  • Knappe algemene sound en vooral midden
  • Aansluiten, opzetten, genieten

Nadelen

  • Ietwat grove instelling volumeregeling, net zoals bij de Xeo 4
  • Toch wel wat aan de prijs, zeker als een hub een must is in je opstelling

Beoordelingscriteria uitgesplitst


PRESTATIES
8.5
FUNCTIONALITEIT
8.5
PRIJS/KWALITEIT
8
BOUWKWALITEIT
9
DESIGN
8.5


Show more shops

Er zijn geen reacties

Voeg de jouwe toe