“The magic happens in the meeting between design, acoustics and the entire thinking behind mechanics, hardware and software”, aldus Acoustic Engineer Jakob Dyreby. Een perfecte samenvatting van de filosofie van het Deense Bang & Olufsen. Benieuwd of de nieuwe BeoLab 50 luidspreker aan de hoge verwachtingen voldoet. 
Om dat uit te zoeken, trokken we naar Bang & Olufsen Antwerpen, gehuisvest in de prachtig gerestaureerde ‘Vischmyn’ op het trendy Antwerpen-Zuid. Bang & Olufsen Antwerpen is een divisie van Van Havere Projects in Kapellen. Hier kun je terecht voor een volledig op maat gemaakte Bang & Olufsen-beleving. De plek bij uitstek om kennis te maken met de BeoLab 50 speaker. We worden vriendelijk en enthousiast ontvangen door Marc Boon, een echte rot in het vak met een jarenlange affiniteit met Bang & Olufsen.

De tijd van de ‘men caves’ lijkt voorbij, muziek is er voor het hele gezin

BeoLab 50 versus BeoLab 90
Is de BeoLab 50 het kleinere broertje van de BeoLab 90, vragen we ons af? Beide speakers beschikken over Active Room Compensation, de BeoLab 90 heeft Beam Direction & Width Control en 8200 watt vermogen. De BeoLab 50 heeft Beam Width Control, 2100 watt vermogen en is veel compacter. ‘Perfect geschikt om in een hedendaagse leefruimte geïntegreerd te worden”, aldus Marc. “De tijd van de ‘men caves’ waarin mannen zich terugtrokken met hun favoriete muziekinstallatie en massa’s platen en cd’s lijkt voorbij. Muziek is er voor het hele gezin, en dan is een mooi design even belangrijk als muzikale prestaties.” Bang & Olufsen heeft altijd al geloofd in een functioneel en mooi design, maar met de BeoLab 50 hebben de Denen zichzelf overtroffen. De BeoLab 50 wordt aangekondigd als ‘de toekomst van geluid’ dankzij de koppeling van uitzonderlijke prestaties, een uniek ontwerp en een meer dan innovatieve bediening.
Functionaliteit troef
De BeoLab 50 wordt gekenmerkt door zijn slanke, driehoekige vorm. Aan elke zijde bevindt zich een woofer die aangestuurd wordt door een eigen versterker van 300 Watt. De 3 middentoners, met ook elk hun eigen versterker, bevinden zich vooraan. Bang & Olufsen maakt gebruik van aluminium en warme eiken lamellen die niet alleen visueel mooi ogen maar ook functioneel zijn. BeoLab 50Het geeft de BeoLab 50 een geraffineerd en visionair ontwerp. Maar pas als de BeoLab 50 bedrijfsklaar is en de uitschuifbare tweeter ofte ‘Acoustic Lens’ verschijnt, kan het feest beginnen. De BeoLab 50 is, net zoals zijn grote broer, een actieve luidspreker. Met zeven ingebouwde versterkers aan boord is er geen enkel gebrek aan vermogen. Er is evenmin nood aan een schare randapparatuur om muziek te maken. Al blijft het natuurlijk perfect mogelijk om bij voorbeeld een cd-speler of streamer aan te sluiten.Ook vinylliefhebbers moeten de BeoLab 50 niet laten links liggen, tenminste als ze een phono amp voorzien. In de Antwerpse Bang &Olufsen store komt de muziek vanuit de centrale NAS, de BeoVision 14-tv, waarop de BeoLab naadloos zowel bekabeld als draadloos aansluit, doet dienst als een weliswaar gigantisch display. De slanke BeoRemote One zorgt voor de bediening. Tussen haakjes, één BeoRemote One is in staat om alle apparatuur in de shop te bedienen. Bij Bang & Olufsen is functionaliteit beslist troef!
Acoustic Lens en Active Room Compensation
“Muziek moet overal goed klinken”, stelt Marc Boon. “Het gaat niet langer op om één sweat spot te bepalen. Ook als je aan tafel zit of languit op de sofa ligt, moet het goed zijn.” Daarom hebben de technici van Bang & Olufsen de ‘Acoustic Lens’ bedacht.
BeoLab 50Met deze verstelbare akoestische lens die het geluid verspreidt via Beam Width Control, kan de BeoLab 50 de geluidsoverdracht perfect afstralen op de positie van de luisteraars. Dat betekent niet dat de klassieke sweet spot niet meer in te stellen valt. Integendeel, dat betekent dat de BeoLab meerdere sweet spots kan creeëren. Zelfs bij een huis vol gasten of het hele gezin voor de tv, zorgt de Acoustic Lens voor een ruimtevullend geluid. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. ‘Active Room Compensation’ pakt de akoestiek van de leefruimte aan. Met behulp van een externe microfoon wordt de akoestische eigenschappen van de kamer en het meubilair opgemeten. Aan de hand van meting stelt de BeoLab 50 een aantal parameters in die de nadelige akoestische eigenschappen van de luisterruimte compenseren. In combinatie met de sweet spotbepaling en de geavanceerde instellingsmogelijkheden kan de BeoLab 50 in alle omstandigheden voor een muziekbeleving op maat zorgen. De opgeslagen voorkeuren kunnen ook via een Bang & Olufsen-app op smartphone of tablet ingesteld worden.

De BeoLab 50 is de ideale luidspreker voor die waardevolle momenten waarop je de wereld rondom jou even wilt pauzeren

Luisteren
De Bang & Olufsen store is een prachtige ruimte. Het is en blijft natuurlijk een showroom met alle akoestisch nadelige gevolgen van dien. Net dat gebrek maakt het mogelijk om de hierboven besproken eigenschappen van de BeoLab 50 een proeve van bekwaamheid te laten afleggen. Marc Boon trapt de demonstratie in gang en ik begin aan een soort van stoelendans. Afhankelijk van welke positie ik in de showroom inneem, past Marc de best passende sweet spot in. De Acoustic Lens volgt me alsof het een beveiligingscamera is. Opmerkelijk hoe het geluid van de BeoLab 50 me in zijn greep houdt.  Zelfs als de BeoLab in een soort ‘average mode’ ingesteld wordt, zonder specifieke sweet spot, blijft het meer dan goed. Pas als Marc opzettelijk een verkeerde sweet spot instelt op de plaats waar ik me bevind, wordt het duidelijk hoe goed het systeem werkt. Met een effectief frequentiebereik van 15 – 43.000 Hz, 7 ingebouwde versterkers, 11 drivers per speaker en een opgeteld vermogen van 2.100 watt komt de BeoLab 50 nooit in ademnood. Evenmin wordt hij opdringerig. De BeoLab 50 doet perfect wat van hem gevraagd wordt. Een ideale muziekbeleving garanderen daar waar de luisteraar het wil. Of zoals designer André Poulheim het verwoordt, “de BeoLab 50 heeft een lichte en verfijnde balans”. Meer moet dat echt niet zijn.
Digital Power Link
Alle BeoLab 50-luidsprekers kunnen via ‘Digital Power Link’ op elkaar aangesloten worden in een master/slave-configuratie. Hierbij worden alle geluidsbronnen via het uitgebreide aansluitpaneel van de master-luidspreker aan het systeem toegevoegd. Naast de draadverbinding beschikt de BeoLab 50 ook over draadloze technologie door gebruik te maken van meerkanaals digitale audiostreaming.  Met behulp van de krachtige connectiviteitshub, ‘BeoSound Core’, wordt de BeoLab 50 een future proof draadloos luidsprekersysteem met multiroom-functies en losless high-res audiostreaming.
Besluit
“De BeoLab 50 is de ideale luidspreker voor die waardevolle momenten waarop je de wereld rondom jou even wilt pauzeren zodat je optimaal van het moment kunt genieten”, menen ze bij Bang & Olufsen. Geef ze maar eens ongelijk. De BeoLab 50 is uitsluitend verkrijgbaar bij geselecteerde Bang & Olufsen-winkels waar hij voor een prijs van 26.590 EUR (per paar) van eigenaar verandert. Dat is beslist geen habbekrats. Maar als je het magische moment beleeft wanneer doordacht design, akoestiek, mechanica, hardware en software samen komen, kun je niet anders dan toegeven dat Bang & Olufsen een verdiende plaats veroverd heeft in de hogere regionen van de betere audio.

Links:
http://stores.bang-olufsen.com/belgium/bang-olufsen-antwerpen/
https://www.bang-olufsen.com/nl

BeoLab 50

€26.590
8.6

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk bang-olufsen
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

Cambridge Audio Evo 150 DeLorean Edition

Cambridge Audio onthult de Evo 150 DeLorean Edition: when two icons meet

Cambridge Audio heeft vol trots de Evo 150 onthuld in een speciale uitvoering, namelijk de DeLorean Edition. Dit is het eerste product dat Cambridge...
Lyngdorf CUE-100

Aprilse grillen bij AudioPerfect in Oostkamp: deel 2/3

Tijdens de ‘aprilse grillen’ worden de evenementen van AudioPerfect onder de loep genomen. Het is tijd voor deel 2! Heb jij het eerste deel...
Bowers & Wilkins Px7 S2e review draadloze hoofdtelefoonvideo

Bowers & Wilkins Px7 S2e: Review draadloze hoofdtelefoon

De Px7 S2e is de nieuwste versie van ons succesvolle draadloze instapmodel. De 'e' staat voor 'evolved' ('geëvolueerd'), want de Px7 S2e is geïnspireerd...

Recente video's

Davis Acoustics STELLAR Belhifi Brusselvideo

Video: ontdek de Davis Acoustics STELLAR luidsprekers bij BELHiFi

De STELLAR luidsprekers van Davis Acoustics. Zowat het paradepaardje van dit Franse audiomerk dat meteen fungeert als referentie vloerstaander. Deze telg is ontworpen door...
Yamaha YH 5000SE videovideo

Video: voorstelling van de Yamaha YH 5000SE hoofdtelefoon

De YH-5000SE. Een hoogwaardige hoofdtelefoon van Yamaha die voornamelijk ‘speelt’ in het high-end segment. Dit exemplaar is uitgerust met geavanceerde technologieën die ervoor zorgen...
video

Video: voorstelling van de Focal Vestia line-up

Onlangs werd de nieuwe Vestia line-up van Focal gelanceerd. Een zeer betaalbare serie die voornamelijk bestaat uit luidsprekers, geschikt voor onder andere home cinema....