q acoustics concept 500 review

Q Acoustics Concept 500 review

8.5

Met de komst van de Q Acoustics Concept 500 vloerstaanders introduceerde het Britse Q Acoustics begin dit jaar hun eerste high end vloerstaander. En ja, van high end mag gerust gesproken worden. Voor 4500 euro per paar haal je pure sfeer en muzikaliteit in huis.

Q Acoustics Concept 500 review: Inleiding

Stel: Je hebt ongeveer 4500 euro aan budget, en wilt eindelijk eens investeren in een goed paar luidsprekers. Luidsprekers die je lievelingsmuziek kwalitatief weergeven, die sfeer maken op een feestje en die er liefst ook nog leuk uitzien. Op de steeds groter wordende luidsprekermarkt hoor je vooral enkele grote namen die over alle andere merken bovenuit lijken te torenen. Maar wat is dan precies de juiste keuze? Slecht nieuws: er is geen juist antwoord. Maar … is dat wel zo slecht? Uiteindelijk is muziek en geluidsbeleving zo persoonlijk als maar kan. En laat dat nu net zijn wat de nieuwe Q Acoustics Concept 500 vloerstaanders belichamen: Muzikaliteit op een persoonlijk niveau.

Q Acoustics Concept 500 review: Technisch

Het Britse Q Acoustics is een tienjarig bedrijf dat met een ongekende passie steeds opnieuw interessante producten maakt. Dit blijkt bij het uitpakken van de ietwat onhandige doos (de luidsprekers wegen 42 kilo): de box glijdt er moeiteloos uit en toont een grote mate aan afwerking. Bijgeleverd krijg je een mooi doosje met plugs. Deze geven iets meer hoog en een analytischer geluid, voor de liefhebbers. Het installeren gaat erg simpel, en dus konden we in een handomdraai de Concept 500’s voor deze test aansluiten op Naim Uniti met Audioquest bekabeling (bi-wired).

Het model is uitgerust met twee splinternieuwe low-distortion 16,5 cm mid/bass drive units en eveneens nieuwe 28mm soft-dome tweeter. De vorm van de midrange drivers in hun rubberen houders doet geen high-end verwachten, maar de luistertest zou het tegendeel bewijzen. Dit is dankzij een grote 35mm glasvezel voice coil. De tweeter werd mechanisch ontkoppeld en geplaatst in een eigen rubberen houder om hem te isoleren van vibraties waardoor een grotere sweet spot mogelijk wordt. Dit alles word gecombineerd door een Linkwitz-Riley crossover die een Mundorf Supreme polypropylenen capacitor in de tweeter verenigd met een grote 10x10cm Mundorf air-core inductor. De crossover frequentie zit op 2,5 kHz.

Ook de verbeterde vormgeving van de behuizing zorgt voor duidelijke geluidsverbeteringen. Die behuizing met Dual Gelcore mag er trouwens echt wel wezen: een gloss black finish met een houten achterkant. Voor deze zwarte versie is dit rozenhout, als je kiest voor de alternatieve witte finish krijg je een achterkant in licht eiken. Met Dual Gelcore worden vibraties omgezet in warmte waardoor ruis van de behuizing verlaagt wordt met maar liefst 30 dB. Dit resulteert in een natuurlijker geluid. De stijlvolle aluminium plint staat dan weer in voor zo min mogelijk akoestische reflecties. P2P (Point to Point) Cabinet Bracing ondersteunt de nodige onderdelen om vibraties tijdens lage frequenties tegen te gaan.

Aan de achterkant zien we de mogelijkheid voor bi-wiring of -amping via een paneel dat blote kabels, spades of 4mm banana plugs accepteren.

Q Acoustics Concept 500 review: Luistertest

Bij het afspelen van de eerste klanken merken we dat onze ogen wat groter worden. We hadden wel wat verwachtingen, maar dat de Concept 500 zo’n geluid zou voortbrengen had niemand zien aankomen. De luidsprekers geven onze gekozen nummers keer op keer met zoveel muzikaliteit weer dat je de liefde voor muziek bijna kan voelen. Het geluidsbeeld zit mooi in het midden en lijkt iets achter de luidsprekers te zitten waardoor het zich niet allemaal recht voor je neus afspeelt. Ondanks het muzikale talent van dit model is er ook voldoende finesse. We spreken van ‘ondanks’ omdat finesse en veel detaillering zeker niet altijd bijdragen aan de muzikaliteit. Vaak zorgt een analytische weergave voor een iets koeler gevoel, maar daar heeft de Q Acoustics Concept 500 alles behalve last van. Het geluid wordt knus en vol afgespeeld, en zonder dat we het merken tikt de tijd voorbij. Van luistermoeheid is hier in de verste verte geen sprake. Als we al op zoek moeten gaan naar een werkpuntje, dan is het eventueel het ontwerp van de grille. Bij stevige bassen tikken de speakers tegen de grille, wat voor een beetje storing zorgt. Je lost dit simpel op door de grille te verwijderen indien het je stoort, dus we noemen dit enkel een klein minpuntje.

De Concept 500’s brengen ons een muziekervaring die we niet gewend zijn. We zijn er daarom ook zeker van dat deze luidsprekers garant staan voor muziekplezier van lange duur, zowel in luistertijd als in levensduur. Van zware klassieke muziek tot punchy loungeklanken, alles wordt veel beheersing en diepgang afgespeeld. Tijdens stevige hoogtepunten in klassieke stukken (zoals Toccata en Fugue in D minor van Bach) merkten we dat de weergave niet volledig realistisch is, maar dit is dan ook absoluut niet nodig. De Q’s houden het netjes overeind, en dat is al een hele prestatie voor een luidspreker in deze prijsklasse.

Q Acoustics Concept 500 review: Conclusie

We zeiden het al, de Q Acoustics Concept 500 luidsprekers deden onze mond openvallen. De uitstraling belooft, maar tijdens het luisteren tonen deze vloerstaanders dat ze veel meer in petto hebben dan je als onwetende luisteraar verwacht. Onze luistertest had voor onze oren nog veel langer mogen duren, het liefst waren we de hele dag in de buurt van deze sfeermakers gebleven. Ze werden dan ook zeker niet voor niets beloond met een EISA-award voor Best Product in de categorie luidsprekers.

De Concept 500’s werden ontworpen met het oog op audiofiel gebruik, en combineren een mooie verhouding tussen kunst, passie en vakkennis. Maar ze zijn zeker niet alleen geknipt voor de audiofiele luisteraar, ook voor instappers is dit een erg mooie toevoeging aan je luisteromgeving. De Q Acoustics Concept 500 zijn luidsprekers die het qua naam en reputatie misschien niet snel zullen halen van de grote vissen in de vijver. Maar als je op zoek bent naar een mooi, stevig paar luidsprekers die muzikaliteit, sfeer, looks en een mooie prijs (€4500,-) combineren, dan zijn ze the way to go.

 

Beoordelingscriteria uitgesplitst


Prestaties
8.7
Functionaliteit
8.5
Prijs/Kwaliteit
8.5
Bouwkwaliteit
8
Design
8.5


Show more shops

Er zijn geen reacties

Voeg de jouwe toe