panasonic-dmp-ub900-review

Panasonic DMP-UB900 review

8.7

Panasonic DMP-UB900 review – Eindelijk! Zo lang hebben we er op gewacht. Vanaf nu kunnen we onze 4K-projector uittesten op Ultra-HD/4K-beelden en HDR. Panasonic heeft namelijk de DMP-UB900 afgeleverd. Lang keken we ernaar uit om met deze review over een degelijk toestel als de DMP-UB900 onze topprojector JVC X7000 uit te testen. Iedereen spreekt over 4K; tegenwoordig wordt er amper nog een tv-toestel van een lagere resolutie verkocht. Maar de bronnen en vooral de content leken tot nu toe niet te volgen

Vorig jaar waren we heel ontgoocheld in Apple toen ze hun laatste versie van de Apple TV voorstelden. Omdat dit als een erg vernieuwend toestel werd aangekondigd, dachten we dat Apple hier de bakens van 4K als pionier ging verzetten. Een gemiste kans. Onbegrijpelijk dat Apple deze weg niet gevolgd heeft, aangezien de 4K-hardware wereldwijd voor AV-producenten al lang klaar was. Heeft dit er voor gezorgd dat het zo lang duurde voordat een degelijke producent met een 4K blu-rayspeler kwam? Nu ja, Samsung had wel al een 4K-speler op de markt, maar gezien zijn prijsklasse kon dit je moeilijk high-end noemen.

Panasonic ontwerpt zelf de loopwerken van zijn 4K-speler en is dus zowat de touwtrekker van deze technologie. Vroeger slaagde Panasonic er ook al in om een geweldige blu-rayspeler op de markt te zetten die eindelijk kwaliteit voor een redelijke prijs kon bieden. Daarom keken we ernaar uit om in onze referentieruimte de blu-rayspeler op een degelijke installatie aan te sluiten die de speler naar waarde kan schatten.

Specificaties en uiterlijk
Onze blu-rayspeler Panasonic DMP-UB900 presenteert je beelden in zestig frames per seconde en is dankzij zijn ondersteuning van 4K Ultra HD een nagenoeg unieke blu-rayspeler. Het toestel kan ook content van een lagere kwaliteit upscalen naar Ultra HD. Maar opgelet: De DMP-UB900 pronkt niet enkel met 4K. Hij ondersteunt ook BT.2020-kleurenschaal en high-dynamic range-output. Je kan HDMi-kabels apart aansluiten voor video- en audiosignaal (7.1 home cinema). Verder zien we ook ondersteuning voor DSD (5,6 MHz/2,8 MHz) en ALAC door de geïntegreerde 192 kHz/32-bit DAC (D/A-converter). Natuurlijk kan de Panasonic DMP-UB900 ook de bekende WAV-, FLAC-, mp3-, AAC- en WMA-formaten weergeven. Kort samengevat: De Panasonic DMP-UB900 heeft geen enkel probleem met high res audio.

Nog een leuke feature: De toptechniek achter Direct Chroma Up maakt het mogelijk om 4:2:0-signalen om te zetten naar 4:4:4-varianten.

De Panasonic oogt sober, maar is wel kwalitatief gebouwd. Aan de voorkant heb je een gedeeltelijk doorzichtige klep waardoor je het display kan bekijken en deze opent automatisch als je van blu-ray wil veranderen. Aan de voorzijde vind je ook een usb-poort en zelfs een slot voor een sd-kaart indien je je foto’s of video’s van een zelfgemaakte opname wil afspelen. Bovenaan de speler vind je ‘soft touch’-knoppen voor de functies ‘play’, ‘eject’ en dergelijke.

De afstandsbediening is groot met duidelijk knoppen en heeft de look en feel meegekregen die we van Panasonic gewoon zijn. Achteraan zit misschien wel het belangrijkste: Twee aparte HDMi-uitgangen waarbij je één voor audio en één voor video kan gebruiken. Heel handig als je projector en geluidsinstallatie ver uit elkaar staan (zoals in onze testruimte). Verder kan je de Panasonic DMP-UB900 aansluiten op het internet via de LAN-aansluiting. Zeker het vermelden waard zijn de stereo-uitgangen en de 7.1 analoge uitgangen om aparte versterkers aan te sluiten. Ook kan je digitaal via coaxial of optical het digitale signaal doorsturen.

Smart features en Miracast
Bij het openingsscherm of het startmenu zie je zes mogelijkheden: Video’s – Muziek – Foto’s – Thuisnetwerk – Netwerkservice – Setup. Zo kan je het beste uit je speler halen. Via de afstandsbediening kan je via applicaties kan je heel wat apps installeren rond Video & Film, Muziek, Sport, Social Networking… . Ook de Digital Concert Hall-app is aanwezig.

Netflix 4K, Youtube 4K, Amazon Instant Video en nog veel meer apps staan ter beschikking om je de beste weergave van je favoriete content te geven. Verder kan je via het Miracastsysteem video’s, foto’s en webpagina’s delen via je smartphone of tablet over je thuisnetwerk om te tonen op het grote scherm dat aangesloten is op de DMP-UB900.

Netflix
De Netflixknop op de afstandsbediening is erg handig. Zo kan je de belangrijkste streamingdienst onmiddellijk activeren op de DMP-UB900. In 2014 hebben we aan de hand van een Panasonic LED-tv voor het eerst Netflix in 4K kunnen streamen. De eerste jaargang van Marco Polo ging er toen in één weekend aan. Panasonic heeft dus bij ons hoge verwachtingen gesteld, gezien hun verleden met 4K-content. Laten we zeggen dat we onmiddellijk, nog eerder dan met een Ultra HD blu-ray, aan de slag zijn gegaan met de Netflix-app die in het toestel standaard ter beschikking staat. Naam en wachtwoord ingeven, en we konden aan de slag. We installeerden een stabiel netwerk en niemand in mijn huis mocht aan de slag met andere streamingactiviteiten om de datasnelweg naar de Panasonic DMP-UB900 volledig vrij te houden. Vooral de mogelijkheden van de blu-rayspeler staan ons aan. De beelden van de Marco Polo zijn veelbelovend, niet perfect. Maar streaming in 4K kan niet perfect zijn. Zware compressie staat natuurlijk heel wat in de weg. Maar gezien de upscaling en rechtstreekse streaming is het beeld veelbelovend. Verder kan je aan de slag met heel wat correctiemogelijkheden in de blu-rayspeler, maar deze hebben we afgezet omdat we de intrinsieke waarde van de speler wilden uittesten. Het beeld van onze projector zetten we op neutraal en zo kunnen we het beeld perfect beoordelen. Vloeiend, scherp, kleurrijk, maar een beetje zenuwachtig. Zou de streaming hier voor iets tussen zitten?

Blu-ray
Zelf hebben we geen Ultra HD Blu-ray’s. Daarom kregen we als test de film Exodus mee. Eindelijk; weinig compressie, het beste beeld, maar ook véél data. Dit was de eerste keer dat onze HDMi-kabel de ‘bottleneck’ was. Daarom hebben we de speler dichter bij de projector gezet en een andere kabel gebruikt, en nu was het probleem weg. Wat er dan gebeurd is speciaal. Je krijgt diepe kleuren zoals je ze nog nooit zag. Alles lijkt zo gemakkelijk, gedetailleerd en mooi te zijn. De schitterende details, de HDR zorgen voor een kijkervaring die we in onze testruimte nog niet eerder zagen. Je merkt dat de Panasonic DMP-UB900 voor dit werk gemaakt is en dat hij geen probleem heeft met dit soort content. Laten we wel zeggen dat we natuurlijk weinig 4K-referenties zijn, maar hetgeen we nu zien zet de standaard hoog, zeer hoog. Misschien brengen net daarom zoveel fabrikanten nog geen 4K spelers op de markt. Ik vermoed dat er heel wat spelers door deze Panasonic van het veld worden gespeeld.

Algemeen beeld
We zien een rijker kleurenpalet dan eerdere blu-rayspelers, een beter gevoel van diepte en het scherper afbeelden van voorwerpen. Diepe zwartwaarden, veel details te zien in de schaduwen en het beeld geeft een heel vloeiende weergave. Eerder hebben we al verschillende duurdere blu-rayspelers getest. We hebben slecht nieuws voor hen: De beeldkwaliteit van de nieuwe Panasonic DMP-UB900 staat op een hoog niveau, een niveau dat zelfs bij oudere – maar ook duurdere spelers moeilijk te vinden is.

Geluidstest
Het geluid van de speler is zeker in orde. Rijker, subtieler en gedetailleerder door de high quality audio convertors. Je hebt bovendien de mogelijkheid tot het afspelen van hoge resolutie en DSD-files tot 5,6MHz. De nieuwe DAC’s en ‘noice reducing’-condensatoren zorgen hier ook voor een high-end geluid.

De Panasonic DMP-UB900 is trouwens ook THX-gecertificeerd voor geluid en beeld.

Conclusie
Lang hebben we op een volwaardige 4K blu-rayspeler gewacht. Het is vreemd dat naast de ontwikkeling van de 4K-tv’s, die toch al enkele jaren op de markt zijn, deze spelers niet in massaproductie zijn ontwikkeld. Waarschijnlijk zal het gebrek aan content hier voor iets tussen zitten. Maar nu zitten we op een kantelpunt.

De Panasonic DMP-UB900 is de eerste speler op high endniveau, en wat voor één. Het is een sober maar stijlvol toestel dat vol leuke features zit. De beeldkwaliteit staat een stuk boven zijn prijsklasse en het geluid is beter dan je van zo’n speler zou verwachten. In combinatie met high resfiles speelt hij de pannen van het dak. In tegenstelling tot zijn sober uiterlijk is hij intern rijkelijk uitgerust met mogelijkheden. Miracast, apps, veel instellingsmogelijkheden, ingebouwde surroundprocessor,… Noem maar op. Voor een prijs van 898,99 euro is hij niet goedkoop geprijsd, maar hij speelt op een niveau dat we zelden eerder hebben gezien in dit prijsniveau.

Voordelen

  • Zeer goede beeldkwaliteit
  • Uitgebreide functionaliteiten
  • Audiokwaliteit boven zijn prijsniveau
  • Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding

Nadelen

  • Aanbod apps kon uitgebreider

Beoordelingscriteria uitgesplitst


Prestaties
9
Functionaliteit
9
Prijs/kwaliteit
9
Bouwkwaliteit
8
Design
8


Show more shops

Er zijn geen reacties

Voeg de jouwe toe