Marantz HD-AMP1 review

Marantz HD-AMP1 review

8.7

Marantz HD-AMP1 review: Introductie

In het verleden werden we hier bij AV2D al vaak positief getriggerd door producten van het Amerikaans-Japanse hifimerk Marantz. Vooral de versterkers toonden al vaak een warme, kwalitatieve klank. Ondertussen werden deze toestellen met diverse functionaliteiten uitgebreid, hierbij denken we aan een ingebouwde DAC, usb-aansluitingen,… Dat alles in combinatie met de typische Marantz-stijl. In deze review bespreken we de MMD-filters en de klank van de nieuwe Marantz HD-AMP1.

Naast de traditionele 34 centimeter-modellen van versterkers en dergelijke toestellen, heeft Marantz een kleinere serie uitgebracht; de MusicLink-serie. Binnen deze kleinere modellen heeft het merk hun eigen huisstijl behouden. We zien hier de Marantz HD-DAC1 (die hebben we nog niet getest) en de HD-CD1, waarvan je de review binnenkort hier kan lezen. De hele MusicLink-serie wordt door velen beter ontvangen, want de compacte modellen gaan nu eenmaal makkelijker op in diverse interieurs. Bovendien heeft de serie een hoge ‘aaibaarheidsfactor’ voor mensen die het audiofiele willen combineren met een mooi design zonder dat het geheel te overdonderend wordt in de huiskamer.

Marantz HD-AMP1 review: Opbouwmogelijkheden & het toestel

Deze Marantz HD-AMP1 is dus een kleine HD-stereoversterker met uitgebreide SABRE D/A-converterfuncties en een Dual Clock voor hoge digitale accuratie. De behuizing is eenvoudig maar elegant in een metalen finish, met een verfijnde toevoeging in de vorm van een houten toets. Dit zien we terug in de hele MusicLink-serie. Aan de voorkant hebben we de typische ‘Marantz-patrijspoort’; een duidelijke, ronde display. Daarnaast vinden we de volumeregeling en bronselectie.

Aan de achterkant zien we kwalitatief ogende luidsprekeraansluitingen en RCA-ingangen. Je kan dus gemakkelijk een tuner, cd- of platenspeler, … aansluiten. Daarnaast is er ook een uitgang voor een subwoofer. Verder zijn er ook stekkeraansluitingen voor twee optische, coax- en usb-ingangen. Dat wil dus zeggen dat je digitale toestellen rechtstreeks kan aansluiten op deze Marantz HD-AMP1. De usb-ingang beschikt over een asynchrone usb-interface en men kan 24-bit/192kHz signalen verwerken. De HD-AMP1 kan bovendien ook converteren naar hi-res 32-bit/384kHz en beschikt over native DSD 2,8/5,6/11,2mHz. Dat heb je meestal niet nodig, maar het is doordacht en ‘af’ van Marantz. De versterker levert bij 4 Ohm-luidsprekers 70W per kanaal en ondersteunt nog verder tot 16 Ohm. Last but not least is de speciale terminal voor de Marantz SPKT-1 luidspreker. Tenslotte vermelden we graag dat Marantz veel aandacht heeft gewijd aan degelijke condensatoren die ook vaak in andere toestel gebruikt worden. Deze zijn voor een groot stuk verantwoordelijk voor de mooie, warme klank.

We missen wel de optie om in een netwerk te streamen bij deze Marantz HD-AMP1. Je kan hem dus niet aansluiten op een wifi- of rechtstreeks netwerk, en zo valt streaming uit de boot. Een oplossing hiervoor is het aansluiten van een extern toestel dat wél kan streamen.

Marantz HD-AMP1 review: Marantz MMDF

Over de hoofdtelefoonversterker hebben we ook een goed woordje te zeggen. Deze heeft een feedbackvrij Darlington-circuit, wat garant staat voor een correcte weergave. Je kan ook de impedantie instellen op high, mid of low, en dat biedt toch wel een extraatje.

Het wordt pas echt leuk als we het gaan hebben over de Marantz Music Digital Filtering (MMDF)-technologie. Deze wordt voor het eerst toegepast in deze Marantz HD-AMP1. Hiermee past Marantz het geluid digitaal aan en laat het beter klinken. De versterker behuist twee filters die in amplitude en fase de geluidsgolven aanpassen en bewerken. Dat resulteert in diverse klankkleuren tijdens het afspelen. Tijdens de luistertest experimenteerden we wat met deze filters, hierover lees je verder meer.

Marantz HD-AMP1 review: Luistertest

De Marantz HD-AMP1 kunnen we omschrijven als een degelijk uitgeruste (voldoende Watt) versterker. Hij kan gecontroleerd diverse luidsprekers aansturen. Na het beluisteren van een tamelijk gamma aan muziek (jazz, klassiek, lounge, …) kunnen we concluderen dat de klank van deze Marantz eigenlijk aangenaam zacht en warm kan omschreven worden. De hoge tonen zijn niet te scherp of analytisch, alles is een tikkeltje afgerond. Je denkt misschien dat dit ten koste gaat van detailweergave, maar dit wordt goedgemaakt door het warme karakter van de Marantz HD-AMP1.

De hoge tonen zitten dus goed. Het midden is gebalanceerd en er zit een stevige, strakke bas onder. Deze laatste is niet te prominent aanwezig maar zorgt voor een degelijke basis.

Onze beste ervaring met de Marantz HD-AMP1 kregen we met minimalistische muziek. Er zit een bepaalde eenvoud in de weergave, en dat is puur genieten. Bij complexere stukken, zoals klassieke werken, krijgen we ook nog een aangename weergave. Duurdere versterkers zullen hier wel wat preciezer zijn, maar dit gaat dan weer ten koste van de warme klank. Dit vinden we dus absoluut geen nadeel.

Bij live muziek horen we een mooi podium en degelijke diepgang. Hier missen we misschien de details wat, maar het totaalbeeld klopt. Bij climaxen in klassieke muziek hoor je een strakke weergave en blijft alles goed overeind. Dit maakt van de Marantz HD-AMP1 een erg dynamische versterker die intiem kan klinken.

Zoals eerder vermeld experimenteerden we met de MMDF-technologie van Marantz. Er zijn twee filters, en gezien de akoestiek van de ruimte en de eigenschappen van je luidsprekers maak je een keuze tussen deze filters. Filter 1 neigt meer naar het bassige, warme en wollige terwijl de tweede filter de lage tonen wat wegneemt en naar ons gevoel correcter weergeeft. Hier komen de hoge tonen fris en sprankelend naar buiten. In de testruimte van AV2D was deze laatste filter dus beter geschikt. Afhankelijk van je situatie kies je echter volledig zelf. Een extra filter die tussen deze twee uitersten ligt, hadden we echter wel een meerwaarde gevonden.

Marantz HD-AMP1 review: Conclusie

Als we kijken naar de prijs van deze Marantz HD-AMP1 (1100 euro) zijn we erg tevreden. Marantz biedt opnieuw in een bereikbare prijsklasse een mooi toestel met een warme weergave. Verder zijn we onder de indruk van de mogelijkheden (usb aan de voorkant, digitale en analoge ingangen aan de achterkant, …). De enige vraag die we ons stellen: Waarom ontbreken de streamingsmogelijkheden? Maar we missen het op dit moment niet erg, en er zijn wel oplossingen in vorm van een extern toestel.

We vinden het een mooi en stijlvol toestel met veel interne opties binnen het menusysteem waarmee je veel parameters vrij kan instellen. Ook de aanpasbare impedantie van de hoofdtelefoonversterker is een erg leuke feature. Deze Marantz HD-AMP1 houdt veel rekening met de audiofiel, ondanks een beperkter budget. Wij zijn alvast fan.

Voordelen

  • Zeer betaalbaar
  • Veel mogelijkheden
  • Mooie behuizing

Nadelen

  • Vermogen mocht iets meer zijn
  • Streaming ontbreekt
  • Filters liggen vrij extreem uit elkaar

Beoordelingscriteria uitgesplitst


Prestaties
8.5
Functionaliteit
8
Prijs/Kwaliteit
9
Bouwkwaliteit
9
Design
9


Show more shops

Er zijn geen reacties

Voeg de jouwe toe