Elac adante AF-61

ELAC Adante AF-61 review

8.8

ELAC Adante AF-61 review – Een gedurfd ontwerp met dynamische prestaties.

De nieuwe ELAC Adante AF-61 vloerstaande speaker is een krachtige luidspreker met een zeer eigenzinnig en vernieuwend ontwerp. Daar willen we het fijne van weten.
Nadat ELAC de audiofiele wereld verraste met de opmerkelijke Debut- en Uni-Fi-luidsprekerseries, laat het de Adante serie op ons los. De Adante serie is het resultaat van de samenwerking tussen ELAC en ontwerper Andrew Jones, een man die elders zijn sporen verdiende met gedurfde ontwerpen en dynamische prestaties.

ELAC Adante AF-61 review – Een nieuwe prijsklasse voor uitstekende kwaliteit
We voelden de vloerstaande ELAC Adante AF-61 aan de tand. Dit topmodel uit de Adante serie is een van de meest ambitieuze speakers die ELAC tot op heden fabriceerde. Het is een krachtige speaker geworden die de valkuilen en beperkingen van traditionele luidsprekerbehuizingen omzeilt. Ontwerper Andrew Jones legde de lat inzake kwaliteitsnormen zo hoog dat ze er bij ELAC van overtuigd zijn dat de Adante AF-61 de stoutste verwachtingen overtreft. Of om het met de woorden van Jones zelf te zeggen, “Met Adante proberen we een nieuwe prijsklasse te creëren voor uitstekende kwaliteit.”

ELAC Adante AF-61 review – Het draait allemaal om de behuizing
Het geheim van die kwaliteit schuilt vooral in het ingenieuze ontwerp van de behuizing. Elke Adante AF-61 herbergt drie kleinere gekoppelde behuizingen waarin de van buiten uit onzichtbare buitengewoon laagfrequente drivers ingekapseld zitten. Die drivers die speciaal voor ELAC ontworpen werden, zitten verscholen achter een membraam waardoor er meer ruimte is voor een snellere luchtverplaatsing in de behuizing, wat resulteert in een minimale kleuring. De vrijgekomen energie van de bassen ontsnapt via dubbele baspoorten. ELAC noemt het een Interport-Coupled Cavity kast. Klinkt ingewikkeld en het is het ook. Lig er niet wakker van maar weet dat het werkt.

ELAC Adante AF-61 review – Hoogstaande afwerking
Om ervoor te zorgen dat de Adante AF-61 er net zo goed uitziet als hij klinkt, is de behuizing afgewerkt in meubelkwaliteit. Als klant heb je keuze uit glanzend wit, glanzend zwart of echt satijn notenfineer. De verlijmde aluminium frontplaat zorgt voor een maximale stijfheid. De elegante contouren van de behuizing zijn niet alleen functioneel maar maken eveneens dat een AF-61 zich in elk interieur thuis voelt.

ELAC Adante AF-61 review – Luisteren
Hoe ingewikkeld het ontwerp van de behuizing ook is, de voordelen er van zijn onmiddellijk hoorbaar. De zuivere, vervormingsvrije maar gezaghebbende lage tonen vormen een uitdaging op zich voor veel duurdere concurrenten. Zelfs de kenmerkende onvoorstelbaar diepe bassen in het werk van de Duitse elektrogroep ‘Yello’ brengen de ELAC’s nooit van hun stuk. Net zoals de basgitaren van Marcus Miller op ‘Afrodeesia’die door de kamer denderen dat het een lieve lust is. Even verrassend wordt het als we de minutenlange trompetsolo in ‘Brussels by Night’ van Raymond van het Groenewoud op ‘Raymond van het Groenewoud live in AB’ontketenen. De live-ervaring is beangstigend dichtbij. We komen terug tot rust met Lou Reed’s ‘Perfect Day’, een oudere opname die nog niets van zijn frisheid verloren heeft. En zo hebben we nog menige nummers de revue laten passeren. Zowel vanaf cd als streamend, van luistermoeheid was beslist geen sprake, integendeel, de tijd verstreek ongemeen snel.

Beluister hier de Qobuz playlist van de ELAC Adante AF-61 review

ELAC Adante AF-61 review – Besluit
De ELAC Adante AF-61 is een speaker die alles in huis heeft om menige veeleisende muziekliefhebbers te charmeren en voor zich winnen. Zijn vernieuwend ontwerp en schitterende prestaties zorgen voor een compromisloze luisterervaring. Als je op zoek bent naar een luidspreker die zeer gunstig geprijsd is in verhouding tot wat hij aankan, ben je bij de Adante AF-61 aan het juiste adres. Dat hij tevens bijzonder goed oogt, is aardig meegenomen. Meer moet dat niet zijn.

 

 

We beluisterden de ELAC Adante AF-61 bij Alpha High-End in Brasschaat ter gelegenheid van de ‘German Show’ waarin de AF-61 een hoofdrol speelde. Voor de aansturing deden we beroep op het legendarische Duitse merk Burmester, wat overigens een perfecte match vormde voor de Adante AF-61.

Beoordelingscriteria uitgesplitst


Prestaties
9
Functionaliteit
8.5
Prijs/kwaliteit
9
Bouwkwaliteit
9
Design
8


Show more shops

Er zijn geen reacties

Voeg de jouwe toe