We maakten reeds in oktober 2016 kennis met de Atoll IN300 op de New Music High End Innovation beurs. Atoll is sinds jaren bekend door de degelijke versterkers IN50, IN80 en IN100 en dus zijn we vertrouwd met het merk. Atoll kenmerkt zich door het maken van kwalitatieve maar betaalbare producten die goed opgebouwd zijn. Later legde het merk zich ook toe op het maken van duurdere reeksen en bracht zo de IN200- en IN400-reeks uit. Er was wel nog een tamelijke kloof tussen deze twee reeksen, met de IN400-reeks als absolute topper. Sinds oktober 2016 is er dus de Atoll IN300 om dat gat dicht te timmeren. Sinds enkele weken staat hij op onze testbank te blinken en hebben we hem met veel goesting getest. Onze bevindingen lees je verder in de Atoll IN300 review.

Atoll IN300 review: Uitgelicht

Atoll heeft, zoals reeds vermeld, een hele reeks aan geïntegreerde versterkers (voorversterker en eindversterker in één toestel). Het topmodel, de 400-reeks, onderscheidt zich van rest doordat je de mogelijkheid hebt om een aparte voor- en eindversterkers aan te kopen. Bij de reeksen van geïntegreerde versterkers steekt dus nu de nieuwe Atoll IN300 er als paradepaardje met kop en schouders bovenuit.

De Atoll IN300 heeft een sober design (zilver of zwart). Aan de voorkant is er een OLED-display met twee grote knoppen. Rechts voor het volume, links voor selectie. Druk je de linkerknop in, dan kan je je keuze of instellingen gaan bevestigen. Er wordt ook een robuuste en uitgebreide afstandsbediening bijgeleverd die heel wat functionaliteiten biedt. Verder zien we een aansluiting voor je hoofdtelefoon aan de voorzijde.

De sobere voorkant echter verraadt niets van de inhoud van dit toestel. Je ziet pas het kunnen van deze Atoll als je de achterkant onder de loep neemt. Hier zien we stevige aansluitingen voor luidsprekers. Atoll noemt dit de High Quality Tellurium Copper Speaker terminals. Hier kan je met een gerust hart je luidsprekers op aansluiten, en deze afwerking zet de IN300 dadelijk op een zeer hoog niveau. Daarnaast zien we een heleboel klassieke RCA-ingangen voor een cd-speler, tuner, tape, phono, een pre-out, aux, … En dan is er ook een XLR-ingang, en dat is zeker belangrijk voor hoogwaardige cd-spelers of mediaspelers. Dat zorgt uiteindelijk voor een beter geluid. Op digitaal vlak vinden we een DAC waardoor je deze IN300 volledig digitaal kan aansluiten via twee coax- of twee optische ingangen. Er is een usb-ingang en je kan Bluetoothverbinding maken. Je kan dus heel wat bronnen aansluiten op dit toestel. Dat maakt van de Atoll IN300 een apparaat vol mogelijkheden.

Verder zijn er zes Mosfets per kanaal, dat geeft bij 8 Ohm een krachtige 150W RMS. Bij 4 Ohm is dit 260W RMS. Bij de luistertest bleek dus ook dat de Atoll IN300 meer dan genoeg vermogen heeft om onze Canton Reference Jubilee-luidsprekers (9000 euro/paar) aan te sturen. Het digitale gedeelte heeft een AK4490-converter en de mogelijkheid om DSD 2,8; 5,6 mHz te converteren. Via PCM kan je van 16 bit tot 32 bit over 384 kHz converteren via de asynchrone usb-poort. Via de optische en coaxiale ingang kunnen we 24 bit/192 kHz afspelen. Kortom; opnieuw erg veel mogelijkheden.

De voeding geeft 800VA aan energie, de ingebouwde condensatoren hebben een totaal van 86 400 microfarad. Dit is een enorme capaciteit om ook op piekmomenten voldoende punch te bieden.

Atoll IN300 review: Luistertest

We voerden onze luistertest uit met de Marantz HD-CD1 cd-speler. Deze hebben we zowel digitaal via optisch en coax aangesloten, alsook analoog. Qua bekabeling vertrouwden we op SupraCables, de luidsprekers van dienst waren de Canton Reference Jubilees. Als bron gebruikten we de 432EVO om de IN300 aan te sluiten via usb. Ook hier gebruikten we een usb-kabel van Supra. Bluetooth gebruikten we ook, en hier waren we best tevreden van. Natuurlijk is de kwaliteit anders dan bij het gebruik van high-end bronnen. Uiteraard is en blijft Bluetooth een handige functie.

We kozen zoals altijd een erg breed spectrum aan muziek (klassiek, jazz, elektronisch, … ) om deze luistertest te doen. Met de 432EVO testten we een hoop DSD- en high res-files om de IN300 ook op high res-gebied te onderzoeken.

Ondanks het feit dat we vinden dat je een versterker niet mag horen, hebben we toch het gevoel dat de IN300 een specifieke geluidsweergave heeft. Deze versterker valt op door zijn breed geluidspodium. Als je een jazzcombo hoort met drumstel en trompet, lijkt het alsof de trompet uitvergroot wordt. Het beeld zit dicht bij je, en is erg breed aanwezig in de ruimte. De muziek wordt ver voorbij je luidsprekers afgespeeld en lijkt gewoon veel ‘verder’ te gaan. Een indrukwekkende binnenkomer! Onze referentieversterker, de Lyngdorf Tdai-2170, is een topversterker van vergelijkbaar niveau, maar deze speelt eerder terughoudend en plaatst de muziek achter de luidsprekers met veel detailweergave. Bij de Atoll IN300 vult de muziek meer dan ooit de kamer.

Tijdens het afspelen van de muziek blijkt dus dat dit Franse model er écht staat zonder irritant te worden. Hij is een gezellige partner in crime, en dat is te wijten aan de dynamische weergave die voldoende controle houdt. Dat zie je ook aan de toegepaste voeding en manier van elektronicaopbouw. De capaciteit van de condensatoren zorgt voor stabiliteit en power.

Ondanks dat grote podium is er een mooie finesse voor deze prijsklasse. Onze Lyngdorf speelt zoals gezegd wat intiemer, en er is dus wel degelijk een verschil. De IN300 vergroot alles uit, en werkt dus iets minder de akoestische minpuntjes van een ruimte weg. Maar het toestel staat er, en speelt gewoon kwalitatief. De warmte, power en gevoel voor finesse zijn erg kenmerkend. We willen ook de muzikaliteit benadrukken, die door het karakter van de Atoll IN300 echt naar boven komt. Het ideale toestel om ’s avonds met een glas Franse wijn en klassieke muziek te ontspannen.

De Atoll IN300 kan met veel formaten overweg. We waren misschien een tikje teleurgesteld tijdens de Bluetoothtest, maar dit ligt meer aan Bluetooth dan aan de IN300. Deze functie is er, en dat is op zich wel leuk. Wij zouden deze functie echter niet snel gebruiken omdat de versterker simpelweg veel meer kwaliteit behuisd.

Atoll IN300 review: Conclusie

Als je de Atoll IN300 in een kastje ziet staan, lijkt het een sobere, robuuste versterker. Het klassieke uiterlijk doet zijn potentieel wat onrecht aan, want het is een hypermoderne versterker met erg veel vermogen en het potentieel om veel muzikale harten te veroveren. Hij stuurt ijzersterke luidsprekers feilloos aan en is in se een leuke klasseversterker van Atoll. Hij doet ons denken aan het gezellige Frankrijk, de Franse gastronomie, het chauvinisme, de gezelligheid … Kortom: Een beetje ingetogen, maar eens je nader kennis maakt zie je de mogelijkheden en het hogere niveau. Zo voelt de versterker voor ons aan. Hij is betaalbaar in verhouding met zijn kwaliteit, en zal eigenaars van moeilijke luidsprekers direct overtuigen. De prestaties zijn in onze ogen top.

De Atoll IN300 voldoet aan al onze verwachtingen, en neemt ons mee naar die unieke Franse ‘joie de vivre’.

 

Atoll IN300

8.7

Prestaties

8.8/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.7/10

Design

8.0/10

Pros

  • Talloze aansluitmogelijkheden en functionaliteiten
  • Moderne versterker in een sober jasje
  • Hoog kwaliteitsniveau voor zijn prijs
  • Muzikaal karakter
  • Vermogen en voeding voor een stabiele geluidsweergave

Cons

  • Sobere versterker die aan zijn uiterlijk niet laat zien wat er onder de 'motorkap' zit.

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk atoll
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

Cambridge Audio Evo 150 DeLorean Edition

Cambridge Audio onthult de Evo 150 DeLorean Edition: when two icons meet

Cambridge Audio heeft vol trots de Evo 150 onthuld in een speciale uitvoering, namelijk de DeLorean Edition. Dit is het eerste product dat Cambridge...
Lyngdorf CUE-100

Aprilse grillen bij AudioPerfect in Oostkamp: deel 2/3

Tijdens de ‘aprilse grillen’ worden de evenementen van AudioPerfect onder de loep genomen. Het is tijd voor deel 2! Heb jij het eerste deel...
Bowers & Wilkins Px7 S2e review draadloze hoofdtelefoonvideo

Bowers & Wilkins Px7 S2e: Review draadloze hoofdtelefoon

De Px7 S2e is de nieuwste versie van ons succesvolle draadloze instapmodel. De 'e' staat voor 'evolved' ('geëvolueerd'), want de Px7 S2e is geïnspireerd...

Recente video's

Davis Acoustics STELLAR Belhifi Brusselvideo

Video: ontdek de Davis Acoustics STELLAR luidsprekers bij BELHiFi

De STELLAR luidsprekers van Davis Acoustics. Zowat het paradepaardje van dit Franse audiomerk dat meteen fungeert als referentie vloerstaander. Deze telg is ontworpen door...
Yamaha YH 5000SE videovideo

Video: voorstelling van de Yamaha YH 5000SE hoofdtelefoon

De YH-5000SE. Een hoogwaardige hoofdtelefoon van Yamaha die voornamelijk ‘speelt’ in het high-end segment. Dit exemplaar is uitgerust met geavanceerde technologieën die ervoor zorgen...
video

Video: voorstelling van de Focal Vestia line-up

Onlangs werd de nieuwe Vestia line-up van Focal gelanceerd. Een zeer betaalbare serie die voornamelijk bestaat uit luidsprekers, geschikt voor onder andere home cinema....